Pályázatok
A víz felhasználása otthonainkban és a vállalkozásoknál
- Részletek
- Megjelent: 2023. július 11.
A víz felhasználása otthonainkban és a vállalkozásoknál
Szűkebb térségünkben is egyre nyilvánvalóbb, hogy az édesvíz drága kincs, amivel nemhogy érdemes, de szükségszerű takarékoskodni a jövőnk érdekében. Bács-Kiskun Vármegye törekvése, hogy minden lehetséges módon és eszközzel hozzájáruljon a fenntarthatósághoz, a klímavédelemhez.
A vármegye által koordinált projektek nagy része a települések infrastrukturális fejlesztésére, a szennyvízcsatornák, illetve a csapadékvíz elvezetésére irányulnak, független a település méretétől, szerkezetétől, hogy korszerűsítésre, vagy új rendszer kiépítésére van szükség.
Általánosságban beszélünk a vízszükségletről, felhasználásról, holott a téma lényeges szereplői a vállalkozások. Ezt pedig nem lehet csak és kizárólag településekre bontani, globalitásában kell vizsgálni és globális megoldásokban, egységes, értékmentő szemlélet alapján.
Otthonainkban átlagosan naponta és személyenként az ivóvíz felhasználás literben mérve:
- Takarítás 5
- Mosogatás, főzés 10
- Fürdés 70
- Mosás 20
- WC öblítés 45
- Kert öntözése 10
Amint az a számokból is látszik, a szociális vízigények legnagyobbrészt a WC-öblítésből és a tisztálkodásból származnak, amelyre hazánkban főként ivóvizet használunk. E téren első lépésként a víztakarékosság növelése (víztakarékos készülékek, csaptelepek, szaniterek), ezt követően pedig a szürkevíz hasznosítása, valamint az ivóvíz csapadékvízzel való kiváltása révén optimalizálhatjuk a vízfelhasználásunkat.
A vállalkozások esetében egészen más számokkal kell szembenéznünk.
A vállalkozások vízszükségletét annak jellege alapján három fő csoportba sorolhatjuk. Ezek mindegyike esetében eltérő víztakarékossági lehetőségek adódnak.
- kommunális vízigény: ide tartozik a kereskedelem, szolgáltatás szektor, például a turizmus vízigénye, valamint a mezőgazdaság és az ipar szociális vízigénye;
- ipari vízigény: az ipar technológiai, hűtési vízszükségletét egyaránt tartalmazza
- mezőgazdasági vízigény: az öntözési, a haltenyésztési és az egyéb állattenyésztési vízigényből áll össze
Minden esetben az a cél, hogy optimalizáljuk a víz fogyasztását !
Ebben a vállalkozásoknak óriási feladatuk és felelősségük van, mivel mennyiségi felhasználónak számítanak.
Elsődleges fontosságú feladat, hogy mérjük fel vállalatunk vízigényét és vízfogyasztását. A felmérés során törekedjünk arra, hogy külön vizsgáljuk a különböző vízigényeket. Például egy ipari termelő vállalat esetében különítsük el a technológiai, hűtési és szociális vízigényeket.
Az ipar technológiai és hűtési vízigényének csökkentése igen komplex, szerteágazó technológiai válaszokat követel. A vállalat vízigényének és vízhasználatának felmérése során kiemelt feladat annak vizsgálata, hogy lehetséges-e a vízfelhasználás csökkentése és a felhasznált víz forrásának diverzifikálása, például a csapadékvíz hasznosítása, a szennyvíz újrahasznosítása révén.
A mezőgazdasági vízigények főként az öntözési, a haltenyésztési és az egyéb állattenyésztési vízigényekből tevődnek össze. E téren a legnagyobb lehetőséget a csapadékvíz gyűjtése, visszatartása jelenti, amelyhez tároló medencék, tavak létesítése lehet célszerű. Fontos lehet továbbá a csapadékvíz részben, vagy egészben történő szikkasztása is, amely javíthatja a talaj vízháztartását.
Érdekes és döbbenetes, már-már hihetetlen adatok, amelyekkel a hétköznapokon nem foglalkozunk:
Hány liter víz kell az alábbi termékek előállításához?
- 1 db mikrochip – 32 liter
- 1 szelet kenyér – 40 liter
- 1 csésze kávé – 140 liter
- 1 db hamburger – 2400 liter