Ön itt van: Pályázatok > KEOP-4.10.0/C/12-2013-0044 Kunbaja község önkormányzatának megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelése

KEOP-4.10.0/C/12-2013-0044

KEOP-4.10.0/C/12-2013-0044 Sajtóközlemény - Projektnyitó

  • PDF


2014 | 10 | 06.

 

Sajtóközlemény - Projektnyitó

Kunbaja község önkormányzatának megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelése

 

Kunbaja Község Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Megújuló energiaalapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés, című pályázati felhívásra benyújtott, „Kunbaja község önkormányzatának megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelése” című projektben 336, 26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, annak érdekében, hogy az intézmény villamos energia fogyasztásának jelentős része megújuló energián alapuljon.

A KEOP-4.10.0/C/12-2013-0044 konstrukcióban kiírt pályázat célja az „a fosszilis és nukleáris energiaforrásokhoz képest kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, az ezen alapuló villamos energia szerepének növelése. A pályázat támogatja a földgázhálózatba táplálható biometán-termelést is.

A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/C/12-2013-0044 azonosítószámú pályázata keretében 336,26millió forint európai uniós támogatás segíti annak a projektnek az eredményes megvalósulását, mely során Kunbaja Község Önkormányzat napelemes földre telepített kiserőművet építtet.

A projekt keretein belül az Önkormányzat energiafelhasználásának csökkentése valósul meg, napelemes kiserőmű létesítésével, aminek a teljesítménye 495,0 kWp. Kunbaja külterületére vonatkozó meteorológiai adatok figyelembe vételével a közel 500 kW kapacitásúra tervezett rendszer közel 547 ezer kWh elektromos áram előállítását teszi lehetővé. A közüzemi hálózatba, a KÁT-rendszer kereteiben történik betáplált elektromos áram mennyiségének és értékének elszámolása. A rendszer további előnye, hogy a legnagyobb hozamot az év középső időszakában, különösen a nyári hónapokban tudja elérni. Ekkor a megnövekedett elektromos áram felhasználás, amely növekmény jelentős része a klímaberendezések működtetésével generálódik, többlet terhet jelentenek az elektromos áramot előállító, hagyományos erőműveknek. A megújuló erőforrásokból termelt elektromos áram ezen időszakban történő előállítása ezt a többletterhet képes csökkenteni, ami a jelen projekt keretében megvalósuló fejlesztésre is fokozottan érvényes.

A kivitelezés 2014. október 6-án kezdődött meg, a tervezett átadás 2015. tavaszán várható. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

A projektről bővebb információt a Honlap: http://www.kunbaja.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Kunbaja Község Önkormányzata

Cím: 6435 Kunbaja, Rákóczi út 16.